duminică, 25 octombrie 2020

Va recomand ardei umpluti reteta bunicii pe care o voi face in curand

 


Va recomand ardei umpluti reteta bunicii pe care o voi face in curand. Ingrediente ardei umpluti:
10-12 ardei grasi, de o marime medie (7-8 cm. lungime)
700 de grame de carne tocata, eu folosesc in amestec, ½ de porc, ½ de vita, am folosit chiar si de pui sau curcan pt. ca, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluti nu imi plac grasi
1-2 cepe
½ de pahar de orez (75-80 ml, adica vreo 40-50 de grame) cu bobul rotund
½ de legatura de marar
½ de legatura de patrunjel
1 lingurita rasa de piper macinat
1 lingurita sare
1 lingurita paprika dulce sau iute (optional, eu o pun pentru culoare si aroma)
150 de grame de rosii pasate sau 100 ml. de bulion
1 lingurita de pasta de rosii
optional: 1 ou intreg sau doar 1 galbenus de ou, merge foarte bine si fara
3 frunze de dafin
sos: 250 de ml. de bulion de rosii concentrat, 3 linguri de ulei, 2 linguri de faina, frunza de dafin, sare, piper, zahar
Preparare ardei umputi:
Mai intai sa va prezint ardeii, vin din gradina proprie, nu sunt tocmai calibrati (unii mai mici, altii mai dolofani) si aproape toti sunt ceva mai mari decat preferintele mele cand e vorba de ardei umpluti, dar frumosi si sanatosi.
1. Inainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu seminte, se curata pe cat posibil si de nervurile din interior si se spala bine, lasandu-se apoi la scurs cu deschizatura in jos.
2. Carnea tocata se pune intr-un castron (dupa cum v-am spus, am folosit si de vita si de porc).
3. Se toaca ceapa marunt si se adauga peste carne. Se adauga si orezul spalat si zvantat, sarea, piperul, paprika, pasta de rosii si verdeturile tocate. Nu neglijati verdeturile, vor aduce prospetime acestui fel de mancare de vara. Daca hotarati sa folositi, adaugati si oul intreg sau galbenusul. Oul are categoric un rol in a lega compozitia de carne si orez, dar o va si intari putin. Daca doriti o compozitie mai moale folositi doar galbenusul sau nu puneti ou deloc.
4. Se amesteca toate foarte bine, pana la obtinerea unei compozitii omogene.
5. Compozitia de carne si orez se indeasa in ardeii umpluti, fara a-i umple insa complet (tineti cont ca orezul se va mai umfla la fierbere). Optional, putem infunda ardeii cu un „capac” dintr-o rosie mica.
6. Se aranjeaza ardeii intr-o oala potrivita, cu deschizatura in sus. Separat, se da in clocot cam 1 litru si jumate de apa. Cand apa clocoteste, se toarna cu grija deasupra ardeilor din oala, sa fie apa doar atat cat sa acopere ardeii. Se mai presara un strop de sare, adauga foile de dafin si se pune oala pe foc.
Pentru a tine ardeii la loc fix sub apa care fierbe, eu obisnuiesc sa le asez deasupa o farfurioara.
7. Cand apa clocoteste, se adauga rosiile pasate sau bulionul. Se fierb ardeii la foc potrivit spre moale timp de 1 ora – 1 ora 1/2, suficient sa se gateasca si carnea si sa fie fiert si orezul.
8. Unele variante recomanda fierberea ardeilor direct in sosul tomat (la Dana gasiti o astfel de reteta). Eu nu procedez asa pentru ca aici, la mine acasa, fiecare isi are propriile gusturi. Daca mie si sotului meu ne plac ardeii umpluti cu sos de rosii, fiica-mea, in schimb, prefera sa ii manance cu o lingura de smantana.
In plus mi se par mai usor de pastrat si reincalzit in propria „supa” in care au fiert, pentru ca ardeii umpluti sunt una din mancarurile pe care e foarte indicat sa le prepari intr-o cantitate mare si sa le pastrezi la frigider pentru a doua sau chiar a treia zi. Apoi, parca si aspectul e mai placut, se pot aranja mai frumos pe farfurie, asa incat eu fac sosul separat.
9. Pentru sos, intr-o craticioara incing uleiul si adaug faina. Amestec rapid pentru ca uleiul sa se inglobeze in faina, fara sa se rumeneasca. Imediat torn deasupra, putin cate putin si amestecand continuu, 250 de ml. din supa in care au fiert ardeii, fierbinte.
10. Va clocoti si se va ingrosa imediat. Adaug bulionul (e bine sa se foloseasca unul foarte concentrat) si amestec foarte bine, apoi adaug si frunza de dafin. Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic, apoi se potriveste gustul cu sare, piper si zahar (cam 2 lingurite de zahar, atat cat sa echilibreze aciditatea rosiilor).
Pe farfurie asez ardeii umpluti calzi si ii stropesc cu sosul fierbinte.
Va doresc pofta buna!
 
 

 

 

0 comntarii:

Trimiteți un comentariu